Жіночий консорціум України - це об’єднання, засноване жіночими громадськими організаціями, для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та благополуччя дітей в Україні.

БІЛЬШЕ

У МОЗ мпають намір поліпшити харчування в школах і дитсадках

У Міністерстві охорони здоров'я розробили рекомендації щодо харчування в школах і дитячих садах. Акцент планують зробити на овочах і фруктах, при цьому знизивши кількість цукру і солі в раціоні. Наразі документ перебуває на громадському обговоренні, але в міністерстві відразу попереджають, що його норми мають лише рекомендаційний характер. У той же час, статистика не втішає: кожна друга дитина в Україні має надлишкову вагу. Батьки незадоволені дитячим харчуванням і хочуть встановити в їдальнях свої правила. Однак, їм не дозволяють проявити ініціативу. Детальніше про це - в матеріалі РБК-Україна.

МОЗ рекомендує

Як зазначають у Міністерстві охорони здоров'я, у половини дітей в Україні є надмірна вага. Шлунково-кишкові розлади знаходяться на другому місці серед дитячих захворювань. Від них страждає кожен десятий дитина. Найпоширеніша хвороба - гастрит. Також у дітей часто зустрічається дуоденіт, холецистит і хвороби підшлункової залози.

На думку батьків, одна з причин проблем з шлунково-кишковим трактом у дітей – у неякісне харчування у школах та дитячих садках. Багато скаржаться на шкідливу, погано приготовану і несмачну їжу в їдальнях. Як розповіла РБК-Україна киянка Галина, її восьмирічна дочка кілька разів відчувала себе погано після йогурту, з'їденого в їдальні.

Запідозривши, що продукти могли бути простроченими, Галина попросила дочку принести додому один йогурт. "Маркування дати була зроблена простим фіолетовим штампиком, який можна при необхідності просто змити і нанести новий строк придатності", - розповіла жінка.

"Діти скаржаться, що їм дають переварені макарони сірого кольору, переварений злиплий рис, незрозумілого походження і змісту сардельки і сосиски. Хоча раніше мені здавалося, що діти так люблять сосиски, що можуть з'їсти будь-які. Взимку дуже часто дають холодний, прямо крижаний сік", - зазначила Галина.

Для профілактики шлунково-кишкових розладів та інших захворювань у дітей, у Міністерстві охорони здоров'я розробили методичні рекомендацій щодо здорового харчування в школах і дитсадках. 17 липня відповідний проект наказу був винесений на громадське обговорення.

В документі йдеться, що завдяки здоровому харчуванню дітей та підлітків можна знизити ризик серцево-судинних захворювань, діабету і раку, як у дитячому, так і дорослому віці. Всі ці проблеми відображені в Римській і Віденської деклараціях, підписаних країнами-членами ООН. Саме на основі цих документів були розроблені рекомендації МОЗ.

Начальник управління громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я Наталія Півень зазначає, що відсутність збалансованого дитячого харчування - проблема, з якою стикаються в усьому світі.

На даний момент для шкіл і дитсадків діє постанова Кабміну "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах" від 2004 року. Півень зазначила, що в документі прописано, як в раціоні дитини повинні розподілятися продуктові набори. Наприклад, скільки тих або інших видів продуктів має бути в харчуванні дитини в процентному співвідношенні.

У той же час, в документі немає строгих критеріїв щодо якості продуктів. За словами Півень, йому приділяють особливу увагу в нових рекомендаціях Мінздоров'я. Головний акцент був зроблений на зниження споживання солі, цукру, а також заміні цукру медом.

Крім того, поліпшити здоров'я підростаючого покоління планують за рахунок збільшення в раціоні овочів, фруктів, цільних злаків, горіхів, здорових білків. При триразовому харчуванні в раціоні щодня мають бути як мінімум п'ять порцій овочів або фруктів. У салатах і бутербродах не повинно бути майонезу. Допускається вживання кетчупу, але тільки з високим вмістом томатів (120 г помідор на 100 грам готового продукту).

Є в проекті рекомендацій і відверто утопічні для українських реалій норми. Наприклад, приготування столових замінника молока на основі мигдалю або бутерброди з безглютеновым хлібом.

Однак найближчим часом ніхто не змусить всі школи і дитячі садки неухильно дотримуватися ці норми. Півень наталія зазначила, що документ носить рекомендаційний характер. У Міністерстві сподіваються, що місцеві органи влади, яким підпорядковуються школи і дитячі сади, а також самі навчальні заклади вдохновятся рекомендаціями і будуть пропагувати здорове харчування. Крім того, їх будуть підштовхувати до цього батьки.

"Ми хочемо налагодити комунікацію з місцевою владою та Міністерством освіти для того, щоб наші рекомендації враховувалися. І надалі хочемо отримувати зворотний зв'язок від компаній, які організовують харчування в навчальних закладах, як вони впроваджують їх на місцях", - розповіла представник МОЗ.

Півень радить батькам, які незадоволені якістю харчування в школах і дитячих садах звертатися в органи місцевої влади, які координують навчальні заклади. На основі звернень вони зобов'язані вирішувати наявні проблеми. Крім того, батьки можуть скаржитися у територіальні представництва Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Їжа в школах і дитсадках: реалії

Дієтолог Світлана Фус відзначає, що в останні роки багато українські діти стали страждати від ожиріння. За її словами, харчування в дошкільних установах, в цілому, відповідає нормам. Однак варто було б зменшити споживання цукру і відмовитися від сосисок.

"Під час приготування їжі в дитсадках використовують багато цукру, тому що дітям дуже подобається солодка їжа. Я б радила не давати дітям сосиски, тому що в них практично немає м'яса, яке необхідно зростаючому організму", - підкреслила Фус.

Батьки налаштовані менш оптимістично з приводу харчування у дитячих садках. Вони скаржаться, що дітям дають шкідливі продукти. Наприклад, киянка Наталя, син якої ходить в спеціалізований садочок для дітей з гастрологическими проблемами, вважає, що меню там не відповідає профілю. І це незважаючи на те, що батьки платять за харчування 400 гривень на місяць.

Дітям по три рази на день дають батон з маслом. Періодично готують манку на згущеному молоці, хоча, на думку Наталії, воно не підходить для малюків, у яких проблеми з шлунком. На питання, чому використовували саме згущене молоко, медсестра садка відповіла Наталі, що звичайне молоко чомусь не закупили. Також незрозуміло, навіщо трирічним дітям дають кавовий напій.

У той же час, жінка скаржиться, що дітям не дають пити просту воду. "Вони пояснюють: якщо діти будуть багато пити, то можуть описаться. Коли забираю дитину додому, відразу співаю водою. Завжди після садка дуже хоче їсти і пити", - поскаржилася Наталія.

Ще одна мешканка столиці – Анастасія, незадоволена, що в дитсадку дають зефір, цукерки та печиво з наповнювачем. Жінка щоранку нагадує вихователям, щоб її дитині не давали нічого з цих продуктів. "Одного разу, коли я забирала дитину додому, нянечка підійшла до батьків і стала вибачатися, що не ризикнула дати малятам оселедець, яка була в меню. У групу ходять діти від двох до трьох років і незрозуміло, навіщо давати їм оселедець", - поскаржилася жінка.

Дієтолог Світлана Фус зазначає, що до шкільної їжі є ряд питань. У буфетах воліють продавати те, що подобається дітям, навіть якщо продукти шкідливі. Наприклад, печиво, запаковані круасани, соки. За словами дієтолога, такі продукти не містять корисних речовин, але в них дуже багато цукру, вуглеводів і жиру. Соки далеко не так корисні, як кажуть в рекламі.

"Дитині краще з'їсти натуральний фрукт, в якому є і клітковина, і вітаміни, і мінерали. Коли сік вже віджали і переробили, особливо якщо він освітлений, без харчових волокон, – це просто солодка вода", - підкреслила Фус. Лікар також розповіла, що дітям, які намагаються позбавитися від зайвої ваги, часто доводиться носити перекуси з дому, тому що в шкільних буфетах немає здорової альтернативи.

Їжею з шкільних буфетів також незадоволені батьки. Вони скаржаться, що дітям продають піци з майонезом, чіпси і снеки, цукерки та іншу шкідливу їжу. "Піцу продають горілу. І одне тільки назва "піца", а насправді – просто булка і зверху сир", - поскаржилася РБК-Україна киянка Олена. На здачу замість дрібниці дітям часто дають карамельки з барвниками.

Боротьба за здоров'я

Деякі батьки намагаються боротися за поліпшення харчування в школах. Однак далеко не завжди ця боротьба може увінчатися успіхом. Наприклад, киянка Анна називає свою невдалу ініціативу "донкихотством". Все почалося з того, що перші три роки навчання більшість дітей у класі відмовлялися їсти в їдальні. Серед них була і дочка Анни.

"Скарги дітей були такі: несмачно, котлети з хрящами і жиром, вермішель двох сортів в одній тарілці, не видають вилок - тобто треба ложками", - розповіла жінка у коментарі РБК-Україна. Після численних скарг батькам дозволили проводити перевірки.

"Протягом декількох тижнів я і інші батьки пробували їжу. Перші страви були дуже пересоленными, кухар виправдовувалася - не відчуває, що пересолене. Від сосиски, яку я спробувала один раз, мене нудило весь день, макарони, каші я тільки пробувала, є неможливо, якість – жахливий", - поскаржилася жінка.

Під час однієї з перевірок директор показав батькам харчоблок з обладнанням кінця 80-тих років і мисками з сирими продуктами, які стояли на підлозі. Він визнав, що харчоблок потребує оновлення і запевнив, що регулярно подає заявки на фінансування в районне управління освіти. Харчоблок у школі орендувало комунальне підприємство, якому районне управління освіти платило з бюджету.

Їжа була безкоштовною, але батьки були готові доплачувати, щоб вона була більш смачною. Виявилося, така схема неможлива, і відмовитися від послуг підприємства не можна, тому що воно виграло тендер. Ганна запропонувала директору замовляти централізовано доставку обідів для дітей. Ціна обіду, що складається з другої страви, напою і одноразового посуду становила б близько 50 грн.

"Коли я на зборах батьківських комітетів запропонувала приєднатися батьків з інших класів, - мене заклювали. Звучали звинувачення, що я маю фінансовий інтерес", - розповіла жінка.

Директори шкіл не можуть повною мірою впливати на харчування в школах. Приготуванням і продажем продуктів і страв займаються компанії, які виграють тендери в районних управлінь освіти.

Як зазначив у коментарі РБК-Україна директор київської школи №148 Сергій Горбачов, він не може контролювати якість самих продуктів, які завозять в їдальню. Крім того, директори не мають права давати розпорядження працівникам громадського харчування безпосередньо.

"Якщо щось не так, я не можу сказати про це кухареві, адже він не мій підлеглий. В таких випадках, я можу зателефонувати керівництву організації і вони повинні наводити порядок", - розповів Горбачов. У той же час, він періодично без попередження відвідує шкільну їдальню, аби особисто перевірити якість страв. Крім того, в школі діє наказ, згідно з яким батьки можуть у будь-який день прийти в їдальню і особисто спробувати їжу. Це правило знімає більшість питань, тому що у дітей особливе ставлення до їжі. "Іноді можна приготувати щось дуже смачне, але дитині це все одно не сподобається", - підкреслив директор.


Джерело: РБК-Україна 25 липня 2017


Тегиправа дитини,   харчування,   захист прав дитини

НАШІ ПРОЕКТИ

Альтернативна доповідь про впровадження Конвенції ООН про права дитини, підготовлена дітьми

 

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період з 2011 по 2018 роки (від коаліції неурядових організацій)

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини є результатом спільної роботи експертів громадського сектору в сфері захисту прав дитини. Документ містить актуальну інформацію про виконання Україною положень Конвенції ООН про права дитини за період, що пройшов з моменту отримання Україною рекомендацій Комітету ООН з прав дитини стосовно розгляду останнім зведеної третьої та четвертої державної доповіді (2011 рік) по 2018 рік включно.
 

Голоси дітей – проти насильства щодо дитини

Слова дітей з усього світу про попередження насильства щодо дитини відобразились на сторінках книги " Голоси дітей - проти насильства щодо дитини".
 

Гуманітарна допомога в Сумській області родинам внутрішньо переміщених осіб

Сумщина – один із тих українських регіонів, що дуже потерпає від агресії РФ, чия армія обстрілює прикордоння регіону практично щодня. Як наслідок обстрілів – відсутність електрики, тобто світла і тепла, що особливо взимку є неабиякою проблемою, особливо для родин із дітьми. Саме тому Сумщина під пильною увагою нашої команди, бо попри все регіон ще й приймає внутрішніх переселенців.